Dvě panská sídla jsou také v Kostelní Bříze

Autor: Luděk Krčmář
Zdroj: MF Dnes, příloha Karlovarský kraj
Dne 28. 5. 2001

V severozápadní části Slavkovského lesa, přibližně sedm kilometrů jižně od Sokolova se nachází obec Kostelní Bříza. V obci lze doposud nalézt několik historických památek, včetně zajímavých panských sídel. Dějiny obce sahají možná až do 13. století.

Ve 14. století zde byla osada s tvrzí, která ale v pozdějších dobách zanikla. Avšak dodnes se z ní zachovalo za kostelem při hřbitovní zdi pěkné tvrziště. Okrouhlý pahorek o průměru až 20 metrů je v některých částech doposud 2 metry nad úrovní okolního terénu. Ze severu je možné rozpoznat i pozůstatky původního obranného příkopu.

Ruiny zámku v Kostelní Bříze

Druhým panským sídlem v obci je budova zámku. Byla zřejmě vystavěna roku 1679 (snad navázala na ještě starší sídlo v tomto prostoru), kdy Kostelní Břízu vlastnila Anna Winklerová. Budova byla ještě v 18. století rodem Turbů upravena. Při zámku vznikl i významný park s množstvím vzácných dřevin. Dnes je na zámek s parkem smutný a žalující pohled, který zavinil socialistický přístup k péči o kulturní památky. Ze zámku jsou zříceniny, park neudržovaný a nejvzácnější dřeviny uschlé.

Jedinou budovou, na kterou je lepší pohled, tak zůstává barokní hrázděný objekt tzv. Panského domu na návsi pod kostelem, v kterém je dnes restaurace.