Mystický vrch ozdobí obnovená rozhledna

  • Autor: Bohumil Zeman
  • Zdroj: MF Dnes, Karlovarslý kraj
  • Dne: 14. 11. 2003

Slavkovský les může mít další turistickou atrakci. Obecně prospěšná společnost Krudum chce na stejnojmenném vrchu v lesích u Horního Slavkova obnovit zaniklou rozhlednu. Ta tu stála od roku 1932 do sedmdesátých let minulého století a byla z nejoblíbenějších v kraji.

Lidé ze společnosti Krudum už ví, jak bude vyhlídka vypadat. „Měla by vycházet ze stavby, která tu ve 30. letech stála. Tedy hranolová podstava s ochozem a z něho bude vycházet válcovitý tubus. Aby však přečníval vzrostlé stromy, musí sahat do výšky kolem třiceti metrů,“ poznamenal zakladatel společnosti Rudolf Tomíček.
Podle předběžných odhadů z loňského roku by postavení vyhlídky mělo stát asi 16 milionů korun. Sehnat tolik peněz se zatím zdá jako utopie. „Sázíme na pomoc obcí a podnikatelů,“ říká Tomíček. Společnost Krudum ale postrádá i tahouna, který by se plánům s rozhlednou věnoval a táhl je k cíli. „Takového nadšence budeme muset sehnat,“ přiznává zakladatel Krudumu.

Prvním krokem je souhlas loketských radních, kteří se rozhodli vyhovět společnosti a pronajmout jí v okolí vrchu 5000 metrů čtverečních za symbolickou jednu korunu ročně. „Pro turisty může být rozhledna zajímavá. Rozhled je tam opravdu fantastický,“ míní šéf Loketských městských lesů Jaroslav Hlavsa.

„Jestli rozhlednu někdo postaví, tak to bude příjemné překvapení,“ uvedl předseda hornoslavkovského Sdružení dětí a mládeže Vladislav Podracký. Nedaleko od Krudumu organizuje vykopávky zapomenutého kostela sv. Mikuláše. Blízko je i středověký důl Jeroným, na jehož zpřístupnění pracují odborníci.

Zaniklá rozhledna nesla jméno po lékaři Andreasi Kempfovi, rodákovi ze samoty Lán (Hub) u Krásna. Narodil se 22. ledna 1865 a jako malé dítě se s rodiči přestěhoval do Třídomí, dnes již zaniklé obce na úpatí Krudumu. Vystudoval lékařskou fakultu ve Vídni, kde se potom také stal vrchním lékařem na tereziánské akademii. Na svůj rodný kraj však nikdy nezapomněl a věnoval mu své prózy, psané v chebském dialektu. Zemřel jako uznávaná a vážená osobnost 2. května v roce 1929.

Andreas Kempf

  • V roce 1931 byl založen spolek Krudum, který si dal za úkol postavit na vrchu Krudumu rozhlednu s jeho jménem
  • Téhož roku vydal Anton Thum v Lokti sbírku Kempfových próz z kraje pod Krudumem a výtěžek z prodeje této knihy sloužil k financování stavby
  • Slavnostně otevřena byla 11. září 1932 a stala se jednou z nejoblíbenějších v kraji