Znovuobjevená Císařská cesta

Píše se rok 2006, léto, a já vám všem s radostí oznamuji, že se splnilo přání mnohých občanů nejen naší Kostelní Břízy: bude se obnovovat tzv. Císařská cesta nebo také cesta na Halič nebo také cesta z Kostelní Břízy do Arnoltova. Je překrásná, lemovaná staletými stromy, najdeme podél ní i padlého velikána, o kterém se píše v časopise Arnika, objevíme řadu letitých ovocných stromů a mnozí zavzpomínají na léta, kdy tento kraj vynikal kromě jiného i rozlehlými ovocnými sady dnes již bohužel (asi v rámci rozorávání mezí a zcelování parcel) zaniklými.

Naše turisty, cyklisty a jiné čeká objevování nového koutu Slavkovského lesa. Nejdřív si asi všimnete, že nepřehledné houštiny náletů mizejí a suché větve stromů už neohrožují. Je to první fáze celé akce rozložené do 2 let. V příštím roce se bude pracovat na povrchových úpravách cesty, což bude náročnější. Jsou tu nejen hrubé nerovnosti, ale u Kostelní Bříry i vysoké nánosy bahna, které je třeba odklidit. A to si vyžádá nasazení silné techniky. Povrch cesty bude jednoduchý, tak aby zapadal do celkového koloritu krajiny. No a pak se sem již budou moci vydat i rodinky na nedělní vycházky.

Ještě bychom asi měli dodat, že peníze na tutu nákladnou akci město Březová získává ze státních dotací ministerstva životního prostředí.