Podnikatel smí zbourat zámek

Autor: Bohumil Zeman
Zdroj: MF Dnes, příloha Karlovarský kraj
Dne 29. 3. 2007

Z povrchu kraje zmizela další kulturní památka – barokní zámek v Kostelní Bříze na Sokolovsku. Tak dlouho chátral, až z něj zbyly pouze obvodové zdi. Ministerstvo kultury letos v únoru na návrh majitele – ruského podnikatele Lukmana Lukmanova – vyškrtlo zámek ze seznamu kulturních památek. Lukmanovovi už nic nebrání v tom, oč usiluje už několik let: Zchátralou stavbu zbourat a postavit na jejím místě nový dům.

„Bude to krásný dům ve vesnickozámeckém stylu,“ řekl včera Lukman Lukmanov. Chce do konce roku požádat o stavební povolení. Potvrdil, že se chystá demolice zámku. „Desítky let chátral, já ho mám jen tři roky,“ poznamenal.

Proč o památku nepečoval? „Nemám tiskárnu na peníze,“ zní Lukmanovova odpověď. Jenže chyba je na straně památkářů na Městském úřadě v Sokolově. Za celá léta nevydali žádné rozhodnutí, jímž by přinutili Lukmanova k provedení záchranných prací. Natož aby mu udělili pokutu za to, že pro záchranu zámku nic neudělal. Nic neudělali ani předchozí majitelé zámku, kterých se tu vystřídalo několik.

„Pan Lukmanov nám nahlásil vyklizovací práce toho, co se na zámku zbortilo. Pak jsme zjistili, že už tam zbylo jen obvodové zdivo. Odstranili i jeden roh domu, asi aby se dovnitř dostali s nějakým bagrem,“ uvedla Irena Kučková, která má na stavebním úřadě v Sokolově na starosti památky.

Podle Kučkové šlo o úpravy v takovém rozsahu, že za normálních okolností k nim vlastník památky potřebuje stanovisko odborníků. Lukmanov ho neměl. Nevyžádal si ho. Případ měla na radnici po celou dobu na starosti jiná úřednice, která na konci loňského roku odešla do penze. Právě ona dala ministerstvu souhlas s tím, aby zámek ze seznamu památek vyškrtlo.

Národní památkový ústav v Lokti s Lukmanovem vloni jednal. „Jeho projekt se nám nelíbil,“ řekl ředitel Roman Procházka. „Ale teď, když ministerstvo kultury památku takzvaně odprohlásilo, se nás pan Lukmanov už na nic ptát nemusí,“ doplnil Procházka. O nečinnosti sokolovské radnice ale nic neví. „My můžeme věc poslat na památkovou inspekci, která by mohla činnost úřadu prověřit,“ dodal.

S vyškrtnutím zámku nesouhlasil krajský úřad. Neuspěl ale s názorem, že památkovou hodnotu stále mají i torza staveb a že nelze připustit demolici zřícenin památek s odkazem na jejich špatný stav. Mluvčí krajského úřadu Andrea Bocková včera vypočítala, že kraj v letech 2005 a 2006 celkem čtyřikrát vyzýval sokolovskou radnici, aby přijala opatření, která by vedla k záchraně památky. Tedy aby radnice přitlačila na Lukmanova. Teprve v září 2006 Městský úřad v Sokolově takové rozhodnutí vydal. „Krajský úřad však musel toto rozhodnutí, které bylo vydáno bez řádného vedení správního řízení, pro jeho nezákonnost v zrušit,“ uvedla mluvčí Bocková.

Ministerstvo kultury ve svém vyjádření tvrdí, že ochranu nad památkou zrušilo, protože hodnota zámeckého areálu je výrazně narušena předchozími úpravami a demolicemi. „Památková rehabilitace areálu by znamenala výstavbu kopie nebo repliky konstrukcí, z nichž se zachovalo jen torzo,“ řekl mluvčí ministerstva Jiří Vajčner. Ze seznamu ročně zmizí padesát až devadesát kulturních památek.