Po mnoha letech jsme měli Ježíška na sněhu.
- Lesný
Po mnoha letech jsme měli Ježíška na sněhu.
Město Březová opravilo hospodu na Kamenici. Novou provozovatelkou je paní Fazekašová. V hospůdce je příjemné posezení, dobré pivo (Chodovar), jednodušší jídla, pravidelně tam hraje živá hudba. Otvírací doba – viz stránky Březové.
Všichni jste srdečně zváni na slavnostní akci Den Kostelní Břízy u příležitosti 3. výročí otevření restaurantu U Bílého koníka.
Z připravovaného občerstvení vybíráme – plnění hlemýždi, vaření raci, domácí paštiky, výběry ze sýrů, carpaccio z hovězí svíčkové, tatarské biftečky, anglický roastbeef, srnčí guláš a mnoho, mnoho jiných dobrot teplé a studené kuchyně. Při večerním grilování hovězí steak, grilovaná zelenina aj.
Vstupné 650,- Kč (v ceně zahrnuto připravované občerstvení). Vstupenky v prodeji v restaurantu U Bílého koníka, tel. 352 601 217
Dne 15. 2. 2013 se v restauraci U Bílého koníka uskutečnila oslava druhého výročí zahájení provozu této výjimečné restaurace. Návštěvníky večerem provedl v roli moderátora Martin Tuch. Pan Číhal ve své řeči především pochválil kuchaře, kteří svým uměním a svědomitým přístupem vytváří základ kvalitních služeb restaurace. za hosty promluvil Ladislav Sedláček, člen rady a zastupitelstva města Sokolov. Následoval zlatý hřeb večera, taneční vložka v podání Jana Ondera a Lucie Hunčárové. Známá dvojice předvedla svou přípravu na mistrovství republiky. Dalšími zlatými hřeby večera byly například raut, přednáška o vínech, vystoupení sommeliéra a ochutnáva vín.
Bílému koníkovi přejeme další úspěšný rok.
Na stránkách Kirchenbirk si můžete přečíst další nesmírně zajímavé články z historie. Jde o nové informace, jidne dosud neuveřejněné:
Prvním předsedou místního národního výboru byl… Václav Havel! V článku si také přečtete o státní správě v obci v období od konce války po přičlenění k Březové v r. 1976.
Co se týče správy obce, není od věci poznat posledního německého starostu Kirchenbirku, správce Maxe, a také pana řídícího, učitele Karla Wintera, jehož kresby a obecní kroniku dnes chováme jako historický klenot.
V článku o původu názvu obce se dozvíme, že známé Pirkh vůbec nemusí znamenat název stromu (tj. bříza), jak se obecně traduje. „Etymologie slova odkazuje spíše na slovo hora, kopec – Berg ve významu lehce opevněného kopce.“
Restaurace U Bílého koníka je v provozu již druhý rok a v létě otevřela další provozní prostor, a to sál. Ten má velice komfortní a příjemné vybavení, jak dokazují fotografie sálu.
Nakonec mi dovolte prezentovat několik fotografií ze srpnové Kostelní Břízy:
V části interiéru kostela byla nahozena nová omítka:
A o svatbě si přečtěte na Kirchenbirku. Nejprve pozvánku (vč. historické fotografie) a pak o samotném sezdání manželů Chladových. Hostina se konala U Bílého koníka.
Listopad je U Bílého koníka nabitý akcemi – viz níže uvedený program. A dále je zde akce pro sběratele:
Na rubu navštívenky vždy najdete připomínku tradičně slavených nebo i současných svátků. Navštívenku obdržíte vždy při návštěvě restaurantu.
Program na listopad ke stažení.
Na návsi je na vesnické poměry slušná parkovací plocha, zastavit se dá před hospodou anebo také na velkém parkovišti pod areálem chovatelů. Jeden řidič však svůj vůz umístil na lepší místo: hned za zatáčku u kostela, půlkou auta do silnice a tak, aby řidiči vyjíždějící od hospody neviděli na auta jedoucí ze zatáčky.
Dne 25. 2. 2011 proběhlo v uzavřené společnosti slavnostní oficiální zahájení provozu v restauraci U Bílého koníka v Kostelní Bříze. Pozvaní hosté si vyslechli povídání o historii obce od Dr. Vlasáka a pohled ze současnosti od starosty Březové Miroslava Boudy. Poté přišly hody pro chuťové buňky, protože začala degustace vín z dílny Vinařství Zaječí a raut připravený domácími kuchaři. Obojí bylo dle reakcí přítomných na výborné úrovni. Vína ze Zaječího vrchu najdete na vinném lístku v restauraci.
Další fotografii najdete na stránkách restuarace.
Zpravodajský server iDnes přinesl v sobotu 13. 2. 2011 krátký článek o hostinci U Bílého koníka. Přečtete si v něm několik zajímavostí z rekenstrukce. Celý příspěvek